فهرست مطالب

بوم شناسی کشاورزی - سال ششم شماره 4 (زمستان1393)

نشریه بوم شناسی کشاورزی
سال ششم شماره 4 (زمستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/02
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمیدرضا فلاحی، پرویز رضوانی مقدم*، محمدبهزاد امیری، مهسا اقحوانی شجری، رستم یزدانی بیوکی صفحات 689-700
    تنش شوری یکی از عوامل مهم کاهش رشد و عملکرد محصولات زراعی در ایران می باشد، از این رو شناخت راهکارهای مناسب جهت کاهش اثرات منفی آن دارای اهمیت است. در این راستا آزمایشی به منظور مطالعه اثرات تغذیه نیتروژنی گیاه پایه مادری و تلقیح باکتریایی بذور حاصله توسط کودهای زیستی، بر بهبود مقاومت به شوری گندم (Triticum aestivum L.cv sayonz) در مرحله جوانه زنی و رشد گیاهچه در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1388 به صورت فاکتوریل بر مبنای طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سطوح مختلف نیتروژن مصرفی بر روی گیاه مادری در مزرعه (شامل سطوح صفر، 55، 110 و 165 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار)، تلقیح بذور حاصله توسط کودهای زیستی (نیتراژین، بیوفسفر و عدم تلقیح) و سطوح مختلف تنش شوری (صفر، 4/ 0-، 8/ 0- و 2/ 1- مگاپاسکال) بودند. نتایج نشان داد که تلقیح بذر توسط کودهای زیستی اثرات مثبتی بر شاخص های جوانه زنی داشت، به طوری که بیشترین تعداد ریشه در گیاهچه (39/ 2 عدد)، طول ریشه چه (34/ 5 سانتی متر) و طول ساقه چه (56/ 3 سانتی متر) در تیمار تلقیح بذر توسط کود زیستی نیتراژین و کمترین مقدار این صفات در شاهد مشاهده گردید. همچنین کمترین مقدار متوسط زمان جوانه زنی در تیمار تلقیح بذر توسط بیوفسفر (89/ 2 روز) و بیشترین مقدار آن در شاهد (42/ 3 روز) به دست آمد. در بین سطوح نیتروژن مصرفی حداکثر مقدار فاکتورهای جوانه زنی در تیمارهای 55 و 110 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد، به طوری که بیشترین سرعت جوانه زنی (59/ 2 بر روز)، تعداد ریشه چه در هر گیاهچه (34/ 2 عدد)، طول ریشه چه (75/ 5 سانتی متر) و متوسط وزن ریشه چه (0022/ 0 گرم) در بذور حاصل از تیمار کاربرد 55 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بر روی گیاه مادری به دست آمد. همچنین با افزایش شدت تنش شوری تمامی فاکتورهای مربوط به جوانه زنی و رشد گیاهچه کاهش پیدا کرد. به طور کلی، نتایج این بررسی نشان داد که مصرف 55 تا 110 کیلوگرم نیتروژن در هکتار همراه با تلقیح باکتریایی بذور حاصله توسط کودهای زیستی نیتراژین و بیوفسفر می تواند باعث بهبود فاکتورهای جوانه زنی گندم تحت شرایط تنش شوری گردد.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، ریشه چه، ساقه چه، سرعت جوانه زنی، کود زیستی
  • الهام عزیزی*، لیلا علیمرادی، رضا قربانی صفحات 701-718
    به منظور ارزیابی تنوع جوامع علف های هرز مزارع گیاهان علوفه ای شامل یونجه (Medicago sativa L.)، شبدر (Trifolium sp.) و اسپرس (Onobrychis spp.) استان های مختلف کشور، مطالعه ای با استفاده از اطلاعات منتشر شده سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی در سال 1387 انجام شد. پس از بررسی گونه های علف هرز و تعیین خانواده ها در مزارع موجود، این گونه ها بر اساس تنوع کارکردی در چهارگروه چرخه رویشی، شکل رویشی، مسیر فتوسنتزی و درجه سماجت طبقه بندی شدند. نتایج نشان داد که تعداد گونه علف های هرز موجود در مزارع یونجه استان های کشور 37 گونه بود که این گونه ها متعلق به 18 خانواده متفاوت بودند. دو خانواده گندمیان (Poaceae) و کاسنی (Asteraceae) به ترتیب متنوع ترین خانواده علف های هرز تک لپه و دولپه در مزارع یونجه بودند. همچنین نه گونه علف هرز از پنج خانواده مختلف، در مزارع تحت کشت اسپرس مشاهده شد که در بین این خانواده های علف های هرز، بیشترین تنوع گونه ای مربوط به خانواده گندمیان بود. در مزارع شبدر استان-های مختلف کشور نیز 20 گونه علف هرز مربوط به 11 خانواده گیاهی مشاهده شد که خانواده گندمیان با شش گونه و خانواده شب بوئیان (Brassicaceae) با چهارگونه، دارای بیشترین تنوع گونه ای علف های هرز بودند. بالاترین میزان شاخص تشابه از نظر علف های هرز مزارع یونجه (100 درصد) بین استان های آذربایجان غربی- اردبیل، آذربایجان غربی- زنجان، اردبیل- زنجان، آذربایجان غربی- کردستان، اردبیل- کردستان، زنجان- کردستان، زنجان- گیلان، کردستان- گیلان، آذربایجان غربی- گیلان و اردبیل- گیلان، مشاهده شد. بالاترین شاخص تشابه از نظر علف-های هرز مزارع اسپرس (60/ 0) بین استان های آذربایجان غربی- آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی- فارس به دست آمد. بالاترین شاخص تشابه علف های هرز مزارع شبدر نیز بین استان های فارس و اصفهان به مقدار 50/ 0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: اسپرس، تنوع گونه ای، شاخص تشابه، شبدر، یونجه
  • علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم*، عبدالله ملافیلابی، سید محمد سیدی صفحات 719-729
    به منظور بررسی عملکرد گل و بنه زعفران (Crocus sativus L.) در واکنش به کشت پرتراکم و کاربرد کود دامی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 20 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. تیمارهای آزمایش بر اساس ترکیبی از چهار سطح تراکم کاشت (100، 200، 300 و400 بنه در متر مربع) و پنج کاربرد سطح کود دامی (صفر (عدم کاربرد کود دامی)، 40، 60، 80 و 100 تن در هکتار) تعیین شدند. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثرات معنی دار تراکم کاشت بنه و کاربرد کود دامی بر تعداد گل، عملکرد گل خشک و نیز عملکرد کلاله + خامه زعفران بود. همچنین اثرات متقابل تراکم کاشت بنه × کاربرد کود دامی نیز تاثیر معنی داری بر شاخص های ذکر شده داشت. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم کاشت تا سطح 400 بنه در متر مربع، عملکرد گل تر و گل خشک زعفران به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین در تراکم کاشت 400 بنه در متر مربع نیز کاربرد کود دامی تا سطح 80 تن در هکتار، تاثیر معنی-داری در افزایش عملکرد گل تر و خشک زعفران داشت. با این وجود نتایج نشان داد که در سطوح بالای تراکم کاشت بنه، واکنش پذیری زعفران به کاربرد کود دامی بیش از سطوح پایین تراکم کاشت بود. از این رو، به نظر می رسد که برنامه ریزی و مدیریت صحیح کوددهی زعفران می بایست با در نظر گرفتن سطح مورد نظر تراکم کاشت صورت گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد کلاله، عملکرد گل خشک، کود آلی
  • پرویز رضوانی مقدم*، مسعود اکبرآبادی، فاطمه حسن زاده اول صفحات 730-740
    به منظور تعیین کود آلی مناسب جهت حذف استفاده از کودهای شیمیایی و تاریخ مناسب کاشت در گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی در مشهد در سال زراعی 86-1385 در قالب طرح اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح مختلف کودی در چهار سطح (نیتروژن به میزان 50 کیلوگرم در هکتار، کود گاوی به میزان 40 تن در هکتار، کود کمپوست به میزان 20 تن در هکتار و کود مرغی به میزان 10 تن در هکتار) به همراه شاهد (بدون کود) و فاکتور فرعی شامل تاریخ کاشت گیاه همیشه بهار، در سه سطح (21 فروردین، 11 اردیبهشت و 31 اردیبهشت ماه) بود. نتایج نشان داد که مدت زمان دوره سبز شدن تا غنچه دهی، غنچه دهی تا گل دهی و گل دهی تا رسیدن به طور معنی داری با تاخیر در کاشت کاهش یافت. با تاخیر در کاشت، ارتفاع بوته و وزن خشک تک بوته نیز به دلیل کاهش طول دوره رشد رویشی کاهش پیدا کرد. انواع کودها تاثیر معنی داری بر مراحل نمو و صفات مورفولوژیک همیشه بهار نداشتند. بین تیمارهای کودی، کود نیتروژن و کود مرغی نسبت به سایر تیمارهای کودی (بدون کود، کود گاوی و کود کمپوست) به طور معنی داری (p≤0.05) تعداد کاپیتول در واحد سطح، عملکرد کاپیتول در واحد سطح، عملکرد گلبرگ در واحد سطح و عملکرد دانه در واحد سطح بالاتری داشتند؛ بنابراین کود مرغی می تواند جایگزین مناسبی برای کود شیمیایی در کشت گیاه دارویی همیشه بهار باشد. تاریخ های مختلف کاشت تاثیر معنی داری بر اکثر صفات اندازه گیری شده اجزاء عملکرد کاپیتول و دانه نشان دادند، بدین ترتیب که تمامی این صفات در تاریخ کاشت 21 فروردین و 11 اردیبهشت بیشتر از تاریخ کاشت 31 اردیبهشت بودند.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت کاپیتول، کمپوست، کود دامی، نیتروژن
  • مهدی نصیری محلاتی، علیرضا کوچکی*، حامد منصوری، روح الله مرادی صفحات 741-752
    برآورد میزان ورودی کربن به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای تعیین کننده برای تخمین میزان تغییرات کربن خاک و همچنین پتانسیل ترسیب کربن می باشد. به منظور بررسی میزان تولید اولیه و همچنین کربن ورودی به خاک در سیستم های کشاورزی ایران، اطلاعات مربوط به عملکرد، سطح زیر کشت، شاخص برداشت و همچنین نسبت اندام هوایی به زیرزمینی در محصولات زراعی مختلف کشور شامل: گندم (Triticum aestivum L.)، جو (Hordeum vulgare L.)، ذرت (Zea mays L.)، پنبه (Gossypium hirsutum L.)، برنج (Oryza sativa L.)، یونجه (Medicago sativa L.) و نخود (Cicer arietinum L.) برای استان های مختلف جمع آوری گردید. سپس میزان کربن اختصاص یافته به اندام های مختلف گیاهی با توجه به ضرایب تسهیم کربن برآورد گردید و در نهایت میزان تولید خالص اولیه بر اساس کربن (NPPc) محاسبه گردید. کسری از NPPc که به صورت سالانه به خاک برگردانده می شود، به عنوان ورودی سالانه کربن به خاک در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار NPPC برای گندم، جو و یونجه در اقلیم مرطوب خزری، برای برنج، نخود و پنبه در اقلیم گرم و مرطوب جنوبی و برای ذرت در اقلیم گرم و خشک حاصل شد. در تمامی مناطق کشور، گیاه نخود کمترین تاثیر را در میزان NPPC و در نتیجه ترسیب کربن به خود اختصاص داد. بیشترین میزان ورودی کربن در واحد سطح در بین گیاهان مورد مطالعه و مناطق مختلف در منطقه خزری و برای گیاه یونجه و کمترین ورودی کربن مربوط به گیاه نخود در منطقه سرد کوهستانی بود. کمترین خلاء بین میزان واقعی و پتانسیل ترسیب کربن در گیاه یونجه مشاهده شد، در حالیکه گندم، برنج و پنبه بیشترین خلاء را به ترتیب با مقادیر 4/ 0، 38/ 0 و 37/ 0 نشان دادند که بیانگر امکان افزایش قابلیت ترسیب کربن از طریق این گیاهان می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل، ترسیب کربن، تسهیم کربن، خلاء عملکرد
  • محسن جهان*، مهدی نصیری محلاتی، فاطمه رنجبر، معصومه آریایی، نفیسه کمایستانی صفحات 753-766
    تنش خشکی محدود کننده ترین عامل در تولید محصولات زراعی در سرار جهان به شمار می رود. به منظور ارزیابی تاثیر محلول پاشی اسید هیومیک و کاربرد هیدروژل سوپر جاذب رطوبت بر کمیت و کیفیت چغندر قند(Beta vulgaris L.)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده نواری (استریپ اسپلیت پلات) بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی91-1390 اجرا شد. عوامل آزمایشی عبارت بودند از: استفاده از سوپر جاذب رطوبت و عدم استفاده از سوپر جاذب رطوبت به عنوان کرت اصلی، دو دور آبیاری به ترتیب 7 و 10 روزه به عنوان عامل کرت فرعی و استفاده و عدم استفاده از اسید هیومیک به عنوان عامل کرت نواری. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد سوپرجاذب رطوبت نسبت به عدم کاربرد آن، تاثیر معنی داری بر شاخص سطح برگ، عملکرد قند ناخالص و عدد کلروفیل متر داشت، به طوری که بیشترین مقادیر این صفات (به ترتیب با 4/ 3، 7/ 4 تن در هکتار و 2/ 46) را سبب شدند. محلول پاشیاسید هیومیک سبب بیشترین شاخص سطح برگ (4/ 3) و عدد کلروفیل متر(1/ 45) شد که با دیگر تیمارها، تفاوت معنی دار داشت. دور آبیاری هفت روز، بیشترین شاخص سطح برگ (8/ 3) و عملکرد غده (9/ 24 تن در هکتار) را به دنبال داشت. بیشترین عدد کلروفیل متر (9/ 49) در نتیجه ی کاربرد سوپر جاذب و محلول پاشی اسید هیومیک و دور آبیاری هفت روز حاصل شد. عملکرد ماده ی خشک و تعداد برگ در بوته با عملکرد غده، عملکرد قند ناخالص و قرائت اسپد، همبستگی مثبت و معنی دار (p≤0.01) نشان دادند. بررسی ضرایب همبستگی محاسبه شده بین صفات مختلف نشان داد که به ترتیب بین عملکرد ماده خشک و شاخص سطح برگ، و بین عملکرد ماده ی خشک و عملکرد قند ناخالص همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. این نتایج تاکید می کنند که هر عاملی که شاخص سطح برگ را افزایش دهد، سبب افزایش عملکرد ماده خشک و در نتیجه افزایش عملکرد قند ناخالص خواهد شد. همچنین، بین عملکرد ماده خشک و قرائت کلروفیل متر و بین قرائت کلروفیل متر و عملکرد غده، همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. برآورد میزان قند ناخالص بر اساس روش رگرسیون چند متغیره نشان داد که این صفت تحت تاثیر متغیر هایی مثل عیار قند، عملکرد غده و عدد کلروفیل متر قرار دارد (**r=0/87). به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد سوپر جاذب می تواند سبب افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک و در نتیجه سبب ثبات تولید در شرایط تنش خشکی شود. همچنین، محلول پاشی اسید هیومیک، علاوه بر حفظ سلامت محیط زیست، می تواند سبب افزایش تولید اقتصادی چغندر قند شود.
    کلیدواژگان: درصد قند، قرائت کلروفیل متر، محلول پاشی برگی، هیدروژل جذب کننده رطوبت
  • علی مومن*، رضا قربانی، مهدی نصیری محلاتی، قربانعلی اسدی، مهدی پارسا صفحات 767-778
    به منظور مطالعه تاثیر سیستم های مختلف کشت و کاربرد مالچ در کشت مخلوط تاخیری کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.) با نخود (Cicer arientinum L.)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 90-1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سیستم کشت در پنج سطح شامل کشت خالص نخود آبی، کشت خالص نخود دیم، کشت خالص کدوی پوست کاغذی، کشت مخلوط تاخیری نخود آبی/ کدوی پوست کاغذی، کشت مخلوط تاخیری نخود دیم/ کدوی پوست کاغذی و مالچ نخود در دو سطح با مالچ و بدون مالچ مد نظر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و وزن هزار دانه نخود به طور معنی داری (05/ 0≥p) تحت تاثیر سیستم های مختلف کشت قرار گرفتند. به طوری که تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه نخود تیمار کشت مخلوط تاخیری نخود دیم/ کدوی پوست کاغذی نسبت به کشت خالص نخود دیم به ترتیب 37 و 23 درصد افزایش یافت. همچنین اثر متقابل سیستم کشت و کاربرد مالچ بر تعداد میوه، عملکرد میوه، تعداد دانه در میوه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه کدوی پوست کاغذی معنی دار (05/ 0≥p) بود، به طوری که سیستم کشت مخلوط تاخیری نخود آبی/ کدوی پوست کاغذی همراه با کاربرد مالچ با 398 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه کدو را به خود اختصاص داد. درصد روغن دانه کدوی پوست کاغذی تحت تاثیر تیمار ها قرار نگرفت. با این وجود، کاربرد مالچ باعث کاهش جزئی درصد روغن شد. ارزیابی نسبت برابری زمین نشان داد که سیستم های مخلوط تاخیری بر کشت خالص برتری داشتند و سیستم کشت مخلوط تاخیری نخود دیم/ کدوی پوست کاغذی بدون کاربرد مالچ بیشترین نسبت برابری زمین (37/ 2) را به خود اختصاص داد. به طور کلی، با توجه به تاثیر مثبت کشت مخلوط تاخیری به خصوص در شرایط دیم بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود و همچنین بهبود خصوصیات کمی گیاه دارویی کدوی پوست کاغذی، چنین می توان استنباط کرد که کشت مخلوط تاخیری می تواند به عنوان راهکاری مناسب جهت استفاده بهتر از منابع برای دستیابی به عملکرد مطلوب در راستای دستیابی به اصول کشاورزی پایدار مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهره وری منابع، درصد روغن، کشاورزی پایدار، گیاه دارویی، نسبت برابری زمین
  • صادق ملکی، فیاض آقایاری*، محمدرضا اردکانی، فرهاد رجالی صفحات 779-787
    این تحقیق به منظور بررسی امکان بهبود رشد ریشه گیاه عدس با استفاده از همزیستی میکوریزایی و همیاری باکتری آزوسپریلیوم تحت شرایط دیم انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی با استفاده از عامل های قارچ میکوریزا(عدم مصرف میکوریزا، مصرف گونه گلوموس انترارادیس و مصرف گونه گلوموس موسه)، باکتری آزوسپریلیوم (عدم مصرف باکتری و مصرف باکتری آزوسپریلیوم برازیلنس) و ارقام عدس (رقم دانه درشت مشهدی و رقم دانه ریز ناز) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دوازده تیمار و چهار تکرار در شرایط مزرعه به اجرا در آمد. نتایج نشان داد اثر میکوریزا بر صفات وزن خشک ریشه، درصد کلونیزاسیون ریشه و وزن خشک ریشه های میکوریزایی در سطح 1% معنی دار می باشد. بیشترین وزن خشک ریشه، درصد کلونیزاسیون ریشه و وزن خشک ریشه های میکوریزایی در مصرف میکوریزا گلوموس موسه حاصل گردید. همچنین اثر آزوسپریلیوم بر درصد کلونیزاسیون ریشه در سطح 1% معنی دار و بر روی صفات دیگر معنی دار نگردید. بین ارقام مختلف عدس تفاوت معنی داری در صفات مورد مطالعه ریشه وجود نداشت. همچنین در بررسی اثرات متقابل معلوم گردید که اثر متقابل آزوسپریلیوم و ارقام عدس بر درصد کلونیزاسیون ریشه در سطح 5%، اثر متقابل میکوریزا و ارقام عدس بر درصد کلونیزاسیون ریشه در سطح 1% و اثرات متقابل سه گانه آزوسپریلیوم، میکوریزا و ارقام عدس بر درصد کلونیزاسیون ریشه در سطح 5% معنی دار می باشد. مقایسه میانگین ها مبین آن بود که بیشترین درصد کلونیزاسیون ریشه مربوط به تیمار مصرف آزوسپریلیوم، مصرف میکوریزا گلوموس موسه و رقم ناز (19/ 46%) می باشد.
    کلیدواژگان: کود های آلی، کلونیزاسیون ریشه، عدس، دیم
  • بهرام میرشکاری* صفحات 788-797
    به منظور ارزیابی تاثیر تداخل سلمه تره بر شاخص تولید بذر آن و عملکرد رازیانه آزمایشی فاکتوریل در سال زراعی 1391-1390 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت افزایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و با دو فاکتور تراکم سلمه تره شامل صفر، 2، 4، 6 و 8 بوته در هر متر از طول ردیف کاشت و زمان نسبی سبز شدن آن شامل همزمان، 10، 20 و 30 روز پس از رازیانه انجام شد. رفع دوره خواب بذور سلمه تره با استفاده از اسید جیبرلیک انجام گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، ظهور برگ هشتم رازیانه در تمامی تیمارها 4/ 35 روز بعد از سبز شدن آن اتفاق افتاد. زمان تا ظهور دوازدهمین برگ در رازیانه در فاصله تراکمی صفر تا 4 بوته سلمه تره در هر متر از ردیف کاشت متوسط 50 روز طول کشید، در حالی که در دو سطح بعدی تراکم علف هرز به طور میانگین 5/ 11 روز به تاخیر افتاد. با کاهش تراکم و تاخیر در زمان سبز شدن سلمه تره عملکرد دانه رازیانه افزایش یافت. به ازای هر واحد تراکم علف هرز معادل 25 میلی لیتر در متر مربع از عملکرد اسانس رازیانه کاسته شد. کاهش تراکم و تاخیر در زمان سبز شدن علف هرز، موجب کاهش شاخص تولید بذر آن در رقابت با رازیانه شد. در سلمه تره های سبز شده به طور همزمان با رازیانه، 8/ 9 درصد وزن کل بوته را بذر تشکیل می داد، در حالی که در زمان های دوم، سوم و چهارم سبز شدن آن مقدار این شاخص به ترتیب تا 8/ 5، 6/ 3 و 8/ 3 درصد کاهش یافت. در این مطالعه تیمارهای برخوردار از بالاترین تولید بیوماس در سلمه تره، دارای بیشترین تولید بذر در واحد سطح در علف هرز و در مقابل کمترین عملکرد دانه در رازیانه بودند، که می تواند در مدیریت این علف هرز در مزارع رازیانه مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد اسانس، بیوماس، اسید جیبرلیک، رقابت تمام فصل
  • رستم یزدانی بیوکی*، محمد بنایان اول، حمیدرضا خزاعی، حمید سودایی زاده صفحات 798-811
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کود آزوکمپوست و کود اوره بر گیاه دارویی مرزنجوش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 92-1391 انجام شد. عامل های آزمایش شامل سطوح مختلف سطوح کود اوره (صفر، 7/ 21، 7/ 108 و 7/ 195 کیلوگرم در هکتار) و کود آزوکمپوست (صفر، 2/2، 1/ 11 و 20 تن در هکتار) بود. هر یک از سطوح کود آزوکمپوست و کود اوره به طور جداگانه بر اساس میزان کاربرد صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تنظیم شدند. در این تحقیق صفاتی از جمله ارتفاع بوته، قطر تاج گیاه، تعداد شاخه های جانبی، تعداد گل، وزن خشک گل، وزن خشک کل پیکر رویشی، وزن خشک برگ، شاخص سطح برگ، عملکرد اقتصادی، شاخص برداشت، درصد و عملکرد اسانس اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثرات ساده کود شیمیایی نیتروژن و کود آلی آزوکمپوست بر تمامی صفات اندازه گیری شده مرزنجوش به جز شاخص برداشت و درصد اسانس معنی دار بود، و اثرات دوگانه برای تمامی صفات به جز درصد اسانس معنی دار بود. گیاهان تیمار شده با 40 کیلوگرم کود شیمیایی در هکتار و 80 کیلوگرم آزوکمپوست در هکتار در اکثر صفات بجز قطر تاج گیاه، وزن خشک کل، درصد و عملکرد اسانس از بیشترین مقدار برخوردار بودند. با افزایش سطوح آزوکمپوست از صفر به 120 کیلوگرم نیتروژن افزایش عملکرد اقتصادی برابر با 68/ 577 کیلوگرم در هکتار بود درحالی که افزایش سطوح کود شیمیایی نیتروژن از صفر به 120 کیلوگرم سبب افزایش 7/ 441 کیلوگرم در هکتار عملکرد اقتصادی شد. لذا به نظر می رسد کاربرد آزوکمپوست به تنهایی نتایج بهتری نسبت به کود شیمیایی نیتروژن داشت. محاسبه ضرایب همبستگی نشان داد که بیش ترین همبستگی متعلق به تعداد شاخه های جانی و تعداد گل در بوته با ارتفاع بوته (**r=0.99) و نیز وزن خشک گل و وزن خشک برگ با عملکرد اقتصادی (**r=0.99) بود. همچنین تعداد شاخه های جانبی (**r=0.98)، سطح برگ (**r=0.97) و ارتفاع بوته (**r=0.96) بیش ترین همبستگی مثبت با عملکرد اقتصادی را داشتند، که نشانگر اهمیت این صفات در تعیین عملکرد نهایی بود.
    کلیدواژگان: اسانس، کود آلی، کود شیمیای، نیتروژن
  • اشکان عسگری، کورس خوشبخت*، سعید صوفی زاده، جعفر کامبوزیا صفحات 812-822
    تنوع زیستی پایه و اساس کشاورزی به شمار می رود. کشاورزی پایدار نیز به دنبال افزایش تنوع زیستی است. طی این مطالعه تنوع زیستی گیاهان کشاورزی و فاکتورهای مدیریتی در سه روستای منطقه شکارممنوع قراویز و چهار روستا در حاشیه ی این منطقه، در شهرستان سرپل ذهاب مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات موردنظر از طریق بازدید از مزارع و پرسشنامه های خاصی جمع آوری گردید. شاخص های غنای گونه ای، شانون-وینر و غالبیت سیمپسون محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که، گونه های کشاورزی موجود در منطقه مورد مطالعه به هفت خانواده تعلق دارند که گرامینه، لگومینوز و سولاناسه بیشترین سهم را دارا می-باشند. گونه های گندم، ذرت در تمامی روستاهای موجود مورد کشت و کار قرار می گیرند. همبستگی بین نوع مزرعه با شاخص-های غنای گونه ای (**419/ 0)، شانون-وینر (**449/ 0) و غالبیت سیمپسون (**315/ 0-) معنی دار شده، به عبارتی آبی یا دیم بودن مزرعه بر روی شاخص های مذکور موثر بوده است. همبستگی نوع کود مصرفی با شاخص های غنای گونه ای (**413/ 0-)، شانون-وینر (**377/ 0-) و غالبیت سیمپسون (**296/ 0) نیز معنی دار گردید. هرچه گرایش به مصرف کودهای شیمیایی بیشتر شود میزان تنوع گونه های زراعی کاهش می یابد. همبستگی میزان مصرف کودهای آلی با شاخص غنای گونه ای (**452/ 0)، شانون-وینر (**419/ 0) و غالبیت سیمپسون (**338/ 0-) معنی دار بوده که با افزایش مصرف کودآلی، تنوع گونه های زراعی نیز افزایش می یابد. همچنین تاثیر فاکتورهای مقدار مصرف کودهای شیمیایی، آیش گذاری سالانه، مصرف بذر اصلاح شده، سموم شیمیایی و نهاده بیولوژیک بر روی شاخص های تنوع زیستی بی معنی گردیده است.
    کلیدواژگان: شاخص های تنوع زیستی، نوع مزرعه، نوع کود مصرفی، کودآلی
  • سلمان دستان*، افشین سلطانی، قربان نورمحمدی، حمید مدنی صفحات 823-835
    هدف از این پژوهش، تخمین انتشار گازهای گلخانه ای و گرمایش جهانی ناشی از مصرف انرژی فسیلی در تولید برنج و چگونگی کاهش مصرف انرژی فسیلی و انتشار گازهای گلخانه ای بود. سه نظام کاشت (SRI)، بهبود یافته و سنتی مورد مطالعه قرار گرفتند. تمامی عملیات زراعی و اطلاعات مربوط به روش های تولیدی و مقادیر مختلف مصرف نهاده ها (ورودی ها) طی سال های 1390 و 1391 ثبت و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین انرژی ورودی در نظام های تولید برابر 02/ 22793 مگاژول در هکتار بود که کم ترین میزان انرژی ورودی در SRI برابر 98/ 16102 مگاژول در هکتار حاصل شد. بیش ترین سهم انرژی ورودی در نظام های تولید مربوط به الکتریسیته بود که بالاترین مقدار را از نظر انتشار گازهای گلخانه ای و گرمایش جهانی نیز به خود اختصاص داد. تولید و حمل و نقل کود نیتروژن و سوخت در رتبه های دوم و سوم انتشار گازهای گلخانه ای قرار گرفت. متوسط GWP ناشی از تولید برنج برابر 33 /2307 کیلوگرم معادل CO2 در هکتار بوده است. بیش ترین و کم ترین مقدار تولید GWP به ترتیب برابر 1640 و 2554 کیلوگرم معادل CO2 در هکتار معادل 8/ 255 و 3/ 479 تن معادل CO2 در هکتار در نظام های کاشت SRI و سنتی حاصل شد. مقادیر GWP در واحد انرژی ورودی نیز در SRI حداقل و در نظام کاشت سنتی حداکثر بود. نظام SRI کم ترین GWP را در واحد انرژی خروجی دارا بوده و نظام کاشت بهبود یافته در رتبه دوم قرار گرفت. بنابراین، می توان چنین نتیجه گیری کرد که مقادیر GWP ارتباط مستقیمی با شیوه مدیریت مزرعه و مصرف نهاده ها (ورودی ها) دارد.
    کلیدواژگان: انرژی، برنج، تغییر اقلیم، عملکرد، گرم شدن کره زمین، محیط زیست
  • سمیرا سبزواری*، محمد کافی، محمد بناییان، حمیدرضا خزاعی صفحات 836-847
    موسیر یکی از گیاهان مهم دارویی و صنعتی در ایران بوده که شدت برداشت پیاز آن از عرصه های طبیعی بسیار بالاست. مطالعه صفات مورفوفیزیولوژیکی این گیاه در نظام های زراعی از اهمیت خاصی در گسترش کشت این گیاه برخوردار است. به منظور بررسی صفات فیزیولوژیک و عملکرد و نیاز حرارتی دو گونه موسیر آزمایشی در سال زراعی 1391-1392 در شرایط مزرعه انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل دو گونه موسیر A. altissimum از خراسان و A. hertifulium از لرستان، دو گروه وزنی پیاز (10-20 گرم و 20-30 گرم)، 3 تراکم کاشت (10، 20 و 30 بوته در متر مربع) به همراه تیمار حذف کامل ساقه گل دهنده بود. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که در کلیه صفات رشدی و عملکرد، گونه لرستان A. hertifulium بسیار ضعیف تر از گونه کلات A.altissimum بود. بطوریکه حداکثر ارتفاع، سطح برگ و وزن خشک اندام هوایی در تراکم ها و وزن های مختلف غده های کاشته شده در گونه لرستان با اختلاف معنی داری کمتر از گونه کلات بود. نیاز حرارتی گونه لرستان نیز برای تکمیل دوره رشد کمتر از گونه کلات بود. گونه لرستان از کاشت تا برداشت 239 روز با 1664 درجه روز رشد و گونه کلات 252 روز با 2000 درجه روز روز نیاز داشتند. نتایج همچنین نشان داد که افزایش تراکم از 10 به 20 بوته در متر مربع وزن غده های برداشتی و عملکرد را افزایش داد ولی افزایش تراکم تا 30 بوته در متر مربع سبب کاهش عملکرد و وزن پیازهای برداشتی شد ولی تعداد پیاز برداشتی در متر مربع افزایش یافت. گونه لرستان نیز تا تراکم 20 بوته در متر مربع نتایج یکسانی نشان داد. تیمار حذف ساقه گل دهنده نیز اثر معنی داری بر صفات مربوط به عملکرد هر دو گونه داشت. به طوریکه در گیاهانی که ساقه گل دهنده آنها حذف شده، پیازهای برداشتی دارای وزن تر و خشک، قطر و حجم بیشتری از گیاهان دارای ساقه گل دهنده بودند.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: موسیر، کلات، لرستان، عملکرد، پیاز
  • زهرا جوزاریان، علیرضا یدوی*، محسن موحدی دهنوی، عیسی مقصودی صفحات 848-857
    به منظور بررسی تاثیر فاصله ردیف و تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی سویا در شرایط رقابت علف های هرز، آزمایشی در مزرعه دانشکده کشاورزی یاسوج در تابستان 1389 اجرا شد. این آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل رقابت علف هرز (در دو سطح کنترل و عدم کنترل علف های هرز طبیعی مزرعه) و عامل فرعی شامل فاکتوریل فاصله ردیف سویا (با سه سطح 30، 45 و 60 سانتی متر) و تراکم کاشت (با سه سطح 40، 50 و 60 بوته در مترمربع) بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که با افزایش تراکم کاشت سویا و کاهش فاصله ردیف آن عملکرد دانه این محصول به طور معنی داری افزایش می گردد، به طوری که بیشترین عملکرد دانه در تراکم 60 بوته در متر مربع (2405 کیلوگرم در هکتار) و فاصله ردیف 30 سانتی متر (2368 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. همچنین رقابت علف های هرز باعث کاهش معنی دار 37 درصدی عملکرد دانه سویا شد. افزایش تراکم و کاهش فاصله ردیف سویا، عملکرد روغن را افزایش داد در حالی که رقابت علف های هرز منجر به کاهش 38 و 41 درصدی عملکرد روغن و پروتئین گردید. همچنین با افزایش تراکم و کاهش فاصله ردیف سویا، وزن خشک علف های هرز کاهش یافت، به طوری که کمترین وزن خشک از فاصله ردیف 30 سانتی-متری (3/ 531 گرم) و تراکم کاشت 60 بوته در مترمربع (2/ 523 گرم) به دست آمد. نتایج به دست آمده حاکی از موثر بودن افزایش تراکم کاشت و کاهش فاصله ردیف سویا برای کنترل علف های هرز می باشد.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت، روغن، پروتئین، عملکرد دانه
  • حمیدرضا سالمی، علیرضا توکلی*، نادر حیدری صفحات 858-869
    به منظور مشخص کردن اثر کم آبیاری بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ذرت دانه ای و تعیین شاخص بهره وری آب، تحقیقی به مدت سه سال زراعی با چهار تیمار آبیاری: شاهد، آبیاری کامل، 80 درصد آبیاری کامل و 60 درصد آبیاری کامل و دو رقم ذرت علوفه ای، به صورت کرت های دو بار خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات شهید فزوه در شبکه آبیاری نکوآباد اصفهان اجرا شد. قبل از شروع کاشت، نسبت به نمونه گیری آب، خاک و انجام آزمون های مورد نیاز اقدام شد. نتایج نشان داد از نظر عملکرد دانه، عمق دانه و تعداد دانه در ستون بین تیمارهای آبیاری، تفاوت معنی دار (05/ 0> p) وجود دارد. اما اثر رقم بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در هر ستون، و عمق دانه معنی دار نشد. یافته ها نشان داد با در نظر گرفتن بررسی های آماری و اهمیت بهنیه سازی آب مصرفی با کم آبیاری و بر اساس مقادیر بهره وری آب، تیمار 60 درصد آبیاری کامل بر سایر تیمارها برتری دارد و در سال های با محدودیت جدی دسترسی به آب، به عنوان یک روش مدیریتی کارآمد در آبیاری مزارع ذرت توصیه می شود، تحت این تیمار با کاهش 36 درصدی آب کاربردی نسبت به آبیاری کامل، فقط 4/ 11 درصد عملکرد کاهش یافته است. اما در شرایط معمولی و فقدان محدودیت جدی آب، با توجه به ویژگی های کمی محصول ذرت، کسر آبیاری 20٪ (80 درصد از تبخیر و تعرق محصول) مناسبترین گزینه آبیاری است و افت عملکرد نسبت به آبیاری کامل فقط 2 درصد است.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، ذرت دانه ای، عملکرد دانه، کم آبیاری
  • بهروز اسماعیل پور، عزیزه فرجی مهمانی، فاطمه سفید کن، بهلول عباس زاده، کاظم خاوازی، علیرضا قنبری صفحات 870-879

    به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد (PGPR) بر عملکرد اندام هوایی و عملکرد اسانس گیاه مرزه، آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال 1391 اجرا شد. تیمار های باکتری این آزمایش شامل سوسپانسیون باکتری های ازتوباکتر، آزوسپریلیوم، سودوموناس، تلفیق ازتوباکتر و آزوسپریلیوم، تلفیق ازتوباکتر و سودوموناس، تلفیق آزوسپریلیوم و سودوموناس و تلفیق هر سه باکتری و تیمار شاهد (عدم تلقیح باکتری) بود که به صورت تلقیح ریشه روی گیاهان مرزه اعمال شدند. نتایج نشان داد که اثر تلقیح باکتری های محرک رشد بر تمام صفات مورد اندازه-گیری شامل شاخص های رشدرویشی گیاه عملکرد و کیفیت اسانس معنی دار بود. بیشترین مقدار برای صفات ارتفاع بوته (67/ 45) و قطر کانوپی (53/ 40) سانتی متر، وزن خشک اندام هوایی (g/p 33/82)، عملکرد اندام هوایی (kg/ha 3758)، عملکرد برگ (kg/ha 451)، عملکرد گل آذین (kg/ha 1398)، درصد وزنی اسانس (23/ 2%)، بازده اسانس (43/ 2) و عملکرد اسانس (8/ 76) مربوط به تیمار ترکیبی هر سه باکتری و کمترین میزان برای این صفات در تیمار شاهد حاصل شد. بیشترین میزان گاما ترپینین (میلی گرم بر لیتر 53)، تیمول (میلی گرم بر لیتر 5/ 48) به ترتیب مربوط به تلقیح با باکتری ازتوباکتر- سودوموناس و باکتری ازتوباکتر می-باشد به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد به منظور دستیابی به بیشترین عملکرد اندام هوایی و عملکرد اسانس می توان از تیمار ترکیبی هر سه باکتری استفاده نمود. تلقیح گیاهان مرزه با باکتری های محرک رشد از طریق افزایش رشد و توسعه ریشه و در نتیجه جذب بهتر آب و مواد غذایی از خاک می تواند سبب افزایش عملکرد و بهبود صفات کمی گیاه گردد.

    کلیدواژگان: آزوسپریلیوم، ازتوباکتر، باکتری های محرک رشد، سودوموناس، مرزه
  • لیلا تبریزی*، پروین امینی کردکندی، کورس خوشبخت صفحات 880-890
    به منظور بررسی وضعیت نظام های تولید و تنوع زیستی گیاهان دارویی تحت کشت در بوم نظام های کشاورزی گیاهان دارویی استان قزوین، تحقیقی در سال 1390 در این استان صورت گرفت. بدین منظور، ابتدا با تهیه پرسش نامه ای نیمه ساختاری و انجام مصاحبه حضوری با کشاورزان استان، اطلاعات مربوط به وضعیت تنوع زیستی و نظام های تولید گیاهان دارویی در مناطق اصلی تحت کشت گیاهان دارویی شامل چهار منطقه از استان (تاکستان، آبیک، قزوین و الموت) جمع آوری گردید. سپس شاخص های مختلف غنا، تنوع و تشابه گونه ای محاسبه شد. نتایج نشان داد که در کل استان 36 گونه دارویی مورد کشت قرار می گیرند، که بیشترین گونه های تحت کشت و کار عمدتا به سه خانواده نعناعیان، آفتابگردان و چتریان تعلق داشتند. حدود 70% از نظام های کشاورزی تحت کشت گیاهان دارویی در مناطق مورد مطالعه نیز بر پایه نظام کشاورزی کم نهاده استوار بودند. در مناطق مورد مطالعه، غنای گونه ای در تاکستان، آبیک، قزوین و الموت به ترتیب 16، 1، 24 و 20 به دست آمد و مقدار شاخص شانون- وینر و یکنواختی گونه ای به ترتیب 47/ 0 و 28/ 0 برای کل استان به دست آمد. بر اساس شاخص تشابه سورنسون بین مناطق مختلف استان، بیشترین مقدار تشابه (61/ 0) بین مناطق تاکستان و الموت مشاهده شد و کمترین میزان تشابه بین مناطق آبیک با قزوین و آبیک با الموت (صفر) به دست آمد. بر اساس نتایج این پژوهش، تقریبا در بیشتر پارامترهای ارزیابی شده منطقه قزوین نسبت به سایر مناطق مورد بررسی، برتری نشان داد که شاید از مهمترین عوامل ایجاد کننده این تمایز بتوان به وجود صنایع تبدیلی گیاهان دارویی در این منطقه علاوه بر عوامل جغرافیایی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، شاخص تشابه، غنای گونه ای، نظام کم نهاده
  • محمدعلی بهدانی*، محمدحسن سیاری زهان، علی الله رسانی، علیرضا نخعی صفحات 891-904
    این مطالعه با هدف بررسی غلظت عناصر کم مصرف و سنگین خاک در چند منطقه کاشت زعفران در شهرستان بیرجند استان خراسان جنوبی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1392 به اجرا درآمد. تیمارها شامل سه سن مزرعه (یک، سه و پنج ساله) و پنج منطقه کاشت زعفران شامل آرین شهر، حسین آباد، خوسف، گل فریز و مهموئی بودند. غلظت عناصر کم مصرف و سنگین شامل آهن، روی، منگنز کبالت، کروم و کادمیوم خاک اندازه گیری و تعیین شد. نتایج نشان داد که غلظت عناصر آهن، روی و منگنز و کروم خاک به طور معنی داری تحت تاثیر سن مزرعه قرار گرفت (p≤0.05). اثر منطقه کاشت بر غلظت عناصر آهن، روی، منگنز، کبالت و کروم خاک معنی دار بود (p≤0.01). اثر متقابل سن مزرعه و منطقه کاشت بر غلظت آهن، روی و کبالت خاک معنی دار (p≤0.01) بود. با افزایش سن مزرعه غلظت روی کاهش و غلظت عناصر سنگین شامل کبالت، کروم و کادمیوم افزایش یافت. میزان منگنز در مزارع پنج ساله به ترتیب 29 و 34 درصد بیشتر از مزارع یک و سه ساله بود. میزان کبالت مزارع پنج ساله به ترتیب برابر با 53 و 46 بیشتر از مزارع یک ساله و سه ساله بود. مزارع خوسف و حسین آباد به ترتیب با 65/ 1 و 77/ 0 پی پی ام دارای بیشترین و کمترین غلظت آهن در خاک بودند. مزارع یک ساله خوسف و مهمویی با 436/ 2 و 77/ 0 پی پی ام به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار آهن بودند. مزارع حسین آباد و خوسف به ترتیب با 7/ 8 و 31/ 4 پی پی ام دارای بیشترین و کمترین میزان کبالت در خاک بودند. بدین ترتیب، توصیه می شود از روش های مدیریت اکولوژیک نظیر کاهش مصرف کودهای شیمیایی و کاربرد کودهای آلی برای کاهش غلظت این عناصر در مزارع زعفران بهره گیری شود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، عنصر سنگین، عنصر کم مصرف، کود آلی، مدیریت اکولوژیک
  • ابوالفضل برومند، محمدحسین آق خانی*، حسن صدرنیا صفحات 905-915
    هدف از این تحقیق مقایسه نظام های بهره برداری (تعاونی، خصوصی و دولتی) به لحاظ مصرف انرژی تولید سویا و بررسی تاثیر انرژی نهاده ها در میزان عملکرد سویا در مغان می باشد. برای این منظور، اطلاعات با تکمیل پرسشنامه از 54 کشاورز خصوصی، 14 کشاورز عضو تعاون و 14 واحد کشت و صنعت جمع آوری گردید. بیشترین انرژی ورودی برای تولید سویا در نظام های بهره برداری دولتی (26784/28 مگاژول در هکتار) و به دنبال آن در نظام بهره برداری تعاونی (24815/98 مگاژول در هکتار) مشاهده گردید. همچنین، انرژی خروجی در نظام بهره برداری دولتی، تعاونی و خصوصی به ترتیب 43627/5، 41947/5 و 39948/61 مگاژول در هکتار محاسبه شد. سهم انرژی های تجدید پذیر از کل انرژی ورودی در نظام های بهره برداری تعاونی، خصوصی و دولتی به ترتیب 37/47%، 37/84% و 31/07% برآورد شد و سهم انرژی های تجدید ناپذیر به ترتیب 62/53%، 62/16% و 68/93% از کل انرژی ورودی بود. میزان اتکا به منابع انرژی تجدید ناپذیر برای تولید سویا در این منطقه زیاد است و باید در جهت جایگزین نمودن منابع انرژی تجدید پذیر به جای منابع تجدید ناپذیر تلاش شود. تجزیه و تحلیل انرژی نشان داد، نسبت انرژی خروجی به انرژی ورودی، برای نظام بهره برداری تعاونی، خصوصی و دولتی به ترتیب 1/68، 1/63 و 1/62 می باشد. نظام بهره برداری تعاونی در همه شاخص های انرژی، گزینه بهتری نسبت به نظام بهره برداری خصوصی و دولتی بود. برای پیدا کردن رابطه بین انرژی نهاده ها و عملکرد، از تابع تولید کاب داگلاس استفاده شد. تخمین کشش تولید نشان داد، در بین نهاده های انرژی، آبیاری موثرترین نهاده برای تولید سویا است.
    کلیدواژگان: شاخص های انرژی، نظام های تولید، تابع تولید
  • سمیه عیسی زاده لزرجان، صفورا اسدی کپورچال*، مهدی همایی صفحات 916-926
    پالایش گیاهی یکی از راه های آلودگی زدایی خاک است که به دلیل استفاده از گیاهان بیش اندوز بازده بالایی دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی امکان آلودگی زدایی خاک های آلوده به کادمیم با استفاده از گیاه اسفناج و تعیین دامنه کارایی گیاه پالایی آن بود. به همین منظور، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار شامل شاهد، 15، 30، 60 و 120 میلی گرم کادمیم در کیلوگرم خاک و سه تکرار انجام شد. پس از آلوده سازی خاک ها با سطوح مختلف کادمیم، بذر اسفناج در آن ها کاشته شد. گیاهان پس از طی دوره رشد کامل، برداشت شدند. غلظت کادمیم تجمع یافته در اندام های هوایی و ریشه گیاه و همچنین خاک تیمارهای مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار کادمیم موجود در خاک، مقدار افزایش غلظت کادمیم در ریشه ها به مراتب بیشتر از افزایش غلظت کادمیم در اندام های هوایی بود. بیشترین مقدار جذب در ساقه و ریشه به ترتیب 7 /73 و 86/ 75 میلی گرم بر کیلوگرم بود. با توجه به توانایی اسفناج در جذب مقادیر زیاد کادمیم از ناحیه رشد ریشه و عملکرد گیاهی بالا و توانایی تجمع کادمیم در اندام های قابل برداشت، این گیاه برای پالایش سبز کادمیم گیاهی مناسب می باشد. لیکن با توجه به زمان پالایش و اینکه بیشترین مقدار ماده خشک تولید شده در تیمار 30 میلی گرم بر کیلوگرم بود، بیشترین مقدار کادمیم استخراجی از ا ندام هوایی در یک هکتار در سال در تیمار 30 میلی گرم بر کیلوگرم بوده و بنابراین گیاه اسفناج برای پاکسازی کادمیم از اعماق سطحی خاک و غلظت های متوسط کادمیم کارآیی بهتری دارد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، استخراج گیاهی، زمان پالایش، کادمیم
|
  • H.R. Fallahi, P. Rezvani Moghaddam*, M.B. Amiri, M. Aghhavani-Shajari, R. Yazdani-Biuki Pages 689-700
    Salinity is one of the important factors that reduce the growth and yield of crops in Iran; however، determining appropriate methods for reducing its negative effects is important. In order to study the effects of nutritional condition of mother plant and bacterial biofertilizers seed priming on germination indices of wheat (Triticum aestivum L.)، in salinity condition، an experiment was conducted during 2009 at Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، Iran. This experiment was conducted as factorial layout based on randomized complete block design with three replications. Studied factors consisted of: four levels of nitrogen fertilizer applied on mother plant in field (0، 55، 110 and165 Nitrogen kg. ha-1)، seed priming by three types of biofertilizers (Nitrajin، Biophosphouros and distillated water) and four levels of salinity stress (0، -0. 4، -0. 8 and - 1. 2 MPa). Results indicated that the seed priming with biofertilizers had a positive effect on germination indices of wheat. The maximum radicle number per seedling (2. 39)، radical length (5. 34 cm) andplumule length (3. 56 cm) were observed in seed primed by Nitrajin biofertilizer and the minimum of thosecharacteristics were shown in control. In addition، the lowest and highest mean germination time were obtained in seed priming by Biophosphouros (2. 89 day) and control (3. 42 day)، respectively. The highest germination indices were obtained at 55 and 110 kg. ha-1 Nitrogen. The maximum germination rate (2. 59. day-1)، number of radicle per seedling (2. 34)، radical length (5. 75 cm) and mean weight of radical (0. 0022 g) were obtained in seeds that were treated by 55 kg. ha-1 nitrogen on mother plant. So، all factors related to germination and growth seedling were decreased by increasing salinity stress. Over all، results indicated that use of 55-110 kg. ha-1 nitrogen with bacterial biofertilizers seed priming can improve germination indices under salinity stress conditions.
    Keywords: Biofertilizer, Germination Percentage, Germination Rate, Plumule, Radical
  • E. Azizi*, L. Alimoradi, R. Ghorbani Pages 701-718
    In order to evaluate the weed diversity in forage crop fields such as alfalfa (Medicago sativa L.), clover (Trifolium sp.) and sainfoin (Onobrychis spp.) in different provinces of Iran, a study was conducted by using data from reports of plant Protection Organization, Ministry of Agriculture during 2008. After evaluation of weed species and definition of weed family, these species classified based on functional diversity in four groups such as life cycle, growth type, photosynthetic pathway and persistence degree. The results indicated that the number of weed species and plant families were 37 and 18, respectively, in alfalfa fields. Most diverse families of monocotyledonous and dicotyledonous weeds were Poaceae and Asteraceae, respectively. Nine species of five different families were observed in sainfoin fields that among these weed families, the highest species diversity was in Poaceae family. In addition, in clover fields of different provinces, 20 species of 11 plant families were observed. The highest species diversity obtained in Poaceae family with six species and Brassicaceae family with four species. The highest similarity index for alfalfa fields (100%) was observed between West Azerbaijan- Ardabil, West Azerbaijan- Zanjan, West Azerbaijan- Kordestan, Ardabil- Kordestan, Zanjan- Kordestan, Zanjan- Gilan, Kordestan - Gilan, West Azerbaijan- Gilan and Ardabil- Gilan. The highest similarity for sainfoin fields (0.60) was between East Azerbaijan- West Azerbaijan and West Azerbaijan- Fars. Also, in clover fields, the highest similarity index was obtained between Fars and Isfahan provinces.
    Keywords: Aalfalfa, Clover, Sainfoin, Similarity index, Species diversity
  • A. Koocheki, P. Rezvani Moghaddam*, A. Mollafilabi, S.M. Seyyedi Pages 719-729
    In order to investigate the effects of high corm planting density and applying manure on flower and corm yields of saffron (Crocus sativus L.), a field experiment was conducted at Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during growing season of 2010-2011. A completely randomized block design with three replications and 20 treatments was used. The experimental treatments were all combination of different planting densities of corm (100, 200, 300 and 400 corms.m 2) and different levels of manure application (0, 40, 60, 80 and 100 t.ha-1). Results of variance analysis showed that corm planting density and manure application rates had significant effects on flower number, fresh and dried flower and stigma+ style yields of saffron. In addition, mentioned characteristics of saffron significantly affected by interaction effects of corm planting density × manure rate. Based on the results, fresh and dried flower yields of saffron significantly increased by increasing planting density up to 400 corms.m-2. In addition, on planting density equal to 400 corms.m-2, increasing manure up to 80 t.ha-1 had significant effects on fresh and dried flower yields of saffron. However, the responding saffron to manure was decreased by reducing corm planting density. Therefore, it seems that appropriate manure application rate depends to corm planting density.
    Keywords: Dry flower yield, Organic manure, Stigma yield
  • P. Rezvani Moghaddam*, M. Akbar Abadi, F. Hassanzadeh Aval Pages 730-740
    In order to find out suitable organic fertilizers for elimination of chemical fertilizers usage and the optimum sowing date in Pot Marigold cultivation, an experiment was conducted in the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2007 growing season. For this purpose a split plot experiment based on completely randomized block design with three replications was used. The main factor consist of four different fertilizers (50 kg.ha-1 N, 40 t.ha-1 Cow manure, 20 t.ha-1 Compost fertilizer and 10 t.ha- Hen manure) beside control (without fertilizer) and three sowing dates (10th April, 1th May and 21th May) were allocated as sub factor. The results showed that the length time of emergence to budding, budding to flowering and flowering to ripening decreased by delay in sowing date, significantly. By delay in sowing date, plant height and dry matter also decreased because of reduction of vegetative growing duration. The various fertilizers had not significant effect on developmental stages and morphological characteristics of Pot Marigold. Nitrogen fertilizer and Hen manure in compare of other treatments had significantly (p≤0.05) higher level in number of inflorescences, yield of inflorescences, yield of petal and seed yield. Thus, Hen manure can be a suitable replacement of chemical fertilizers in Pot Marigold cultivation. The various sowing dates showed significant effect on the most measured characteristics of seed and inflorescences yield components of Pot Marigold. The highest of all studied characteristics were obtained in 10th April and 1th May than 21th May sowing dates.
    Keywords: Compost, Inflorescences harvest index, N fertilizer, Organic manure
  • M. Nassiri Mahalati, A. Koocheki*, H. Mansoori, R. Moradi Pages 741-752
    Evaluation of carbon input is one of the most important factors for estimating soil carbon changes and potential for carbon sequestration. To evaluate the net primary productivity (NPP) and soil carbon input in agricultural eco-systems of Iran, data for yield, cultivated area, harvest index (HI) and shoot /root ratio in different crops including: wheat, barley, maize, cotton, rice, alfalfa and chickpea were obtained for different provinces. Then, allocated carbon to different organs of plant were calculated based on carbon allocation coefficients and finally, the net primary productivity based on carbon (NPPc) was calculated. The ratio of NPPc that was annually returned to soil was considered as carbon annual input. The results showed that the maximum amount of NPPc for wheat, barely and alfalfa were obtained in Khazari climate for rice, chickpea and cotton was achieved in warm-wet climate and for maize was gained in warm-dry climate. In all regions of Iran, chickpea had the lowest effect on NPPc and consequently on carbon sequestration. The highest amount of carbon input per unit area among studied crops and different regions were observed in Khazari region for alfalfa whereas, the lowest carbon input per unit area was relation to chickpea in cold region. The lowest gap between actual and potential of carbon sequestration was observed in alfalfa whereas wheat, rice and cotton showed the most gap by 0.4, 0.38 and 0.37, respectively.
    Keywords: Carbon allocation, Carbon sequestration, Gap yield, Potential
  • M. Jahan*, M. Nassiri Mahallati, F. Ranjbar, M. Aryaee, N. Kamayestani Pages 753-766
    Drought stress is the most limiting factor of agricultural production through the world. To evaluate the effect of super absorbent and humic acid to reduce drought stress in sugar beet production, a strip split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications was conducted at Research Field of Faculty Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran during growing season of 2010-2011. The main plot factor was application and no application of super absorbent polymer and the sub plot factor was foliar application and no application of humic acid. Two irrigation intervals (7 and 10 days) assigned to strip plots. The results showed that super absorbent application comparing to no super absorbent affected leaf area index (LAI), sugar gross yield (SGY) and SPAD readings significantly, as the highest amount for this traits were 3.4, 4.7 t ha-1 and 46.2, respectively. Humic acid foliar application resulted to the highest LAI (3.4) and SPAD reading (45.1) which significantly were different with other treatments. Irrigation interval of 7 days resulted to the highest LAI (3.8) and root yield (24.9 t ha-1). The highest SPAD reading (49.9) resulted from super absorbent and humic acid application with 7 days interval irrigation interaction. Dry matter yield (DM) and leaf number per plant showed a positive and significant correlation (p≤0.01) with tuber yield (TY), SGY and SPAD readings. The strongest correlation coefficients were obtained for DM and LAI, and between DM and SGY. This positive and significant correlation emphasis that any factor increasing LAI will increase DM and thereby, SGY. The positive and significant correlations were observed between DM and SPAD readings, and between SPAD readings and TY. SGY estimation model predicted that SGY was determined by some variables such as TY, SP and SPAD reading. In general, these results indicate super absorbent application could increase soil water holding capacity and consequently stabilize production under dry stress conditions. In addition, humic acid application could increase economic sugar beet production, moreover maintaining environmental health issues.
    Keywords: Foliar application, water absorbent hydrogel, Sugar percentage, SPAD reading
  • A. Momen*, R. Ghorbani, M. Nassiri Mahallati, G.A. Asadi, M. Parsa Pages 767-778
    In order to study the effects of cropping systems and mulch application in relay intercropped Styrian pumpkin (Cucurbita pepo L.) with chickpea (Cicer arietinum L.), a field experiment was conducted as factorial layout based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, during growing season of 2010 2011. Treatments were five levels of cropping systems (monoculture of irrigated chickpea, monoculture of rainfed chickpea, monoculture of Styrian pumpkin, relay intercropping of irrigated chickpea/Styrian pumpkin, relay intercropping of rainfed chickpea/Styrian pumpkin) and two levels of chickpea residue mulches (with and without mulch). The results showed that plant height, number of pods per plant, biological yield, seed yield and 1000-seed weight chickpea were affected by different cropping systems (p≤0.05). Relay intercropping of rainfed chickpea/Styrian pumpkin increased number of pod per plant and seed yield of chickpea up to 37 and 23 compared to monoculture of rainfed chickpea, respectively. In additrion, results showed that the interaction effects between cropping systems and mulch application were significant (p≤0.05) on number of fruit, fruit yield, number of seed per fruit, 1000-seed weight and seed yield of Styrian pumpkin. The highest Styrian pumpkin seed yield (398 kg.ha-1) was shown in relay intercropping of irrigated chickpea/Styrian pumpkin. Styrian pumpkin seed oil percent was not affected by treatments (p≥0.05). However, application of chickpea residue mulch reduced the oil percent. Assessment of land equivalent ratio showed that the total systems of relay intercropping was superior compared to monocultures and the highest land equivalent ratio (2.37) was observed in relay intercropping of rainfed chickpea/Styrian pumpkin without mulch system. In general, the positive effect of intercropping on yield and yield components of chickpea, especially in the dry conditions and improved quantitative characterization of Styrian pumpkin herb, it can be inferred that the relay intercropping could be a suggested strategy for using resources to achieve optimal performance in order to achieve sustainable agricultural principles.
    Keywords: LER, Medicinal plants, Oil percent, Resource utilization, Sustainable agriculture
  • S. Maleki, F. Aghayari*, M. Ardakani, F. Rejali Pages 779-787
    This study was conducted aiming to evaluate the possibility of improving the root growth of lentil (Lens culinaris L.) using Mycorrhiza symbiosis with cooperation Azospirillum bacteria under rain fed conditions. A tri-factorial experiment was conducted on the basis of Randomized Complete Block Design with four replications in Khalkhal area during 2012 cropping season. The experimental treatments were all combination of Mycorrhizal inoculums in three levels (not use, use Mycorrhiza Glomus intraradices and use Mycorrhiza Glomus mosseae), Azospirillum in two levels (not use and use Azospirillum brasilense) and Lentil cultivar with two levels (Mashhadi coarse grain cultivar and Naz fine seed cultivar).The results showed that the effect of Mycorrhiza on traits of root dry weight, root colonization and Mycorrhizal root dry weight were significant at the 1% probability level. The highest values for root dry weight, root colonization and Mycorrhizal root dry weight were recorded in plants which inoculated with G. mosseae. In addition, Azospirillum had a significant effect (p≤0.01) on root colonization, but effect of Lentil cultivars on all traits was not significant. The results showed that the interaction between Azospirillum and Lentil cultivars on root colonization at the 5% probability level and interaction between Mycorrhiza and Lentil cultivars on root colonization at 1% probability level were significant. Also, three-way interaction Azospirillum, Mycorrhiza and Lentil cultivars showed the root colonization trait at the 5% probability level were significant. The highest value for percentage of root colonization was recorded in treatment of use Azospirillum brasilense, use Mycorrhiza Glomus mosseae and Naz cultivar (46.19%).
    Keywords: Bacteria, Biofertilizers, Fungi, Colonization
  • Bahram Mirshekari* Pages 788-797
    In order to evaluate seed production index of lambsquarters (Chenopodium album L.), leaf appearance rate and yield of fennel (Foeniculum vulgare L.) under inter-specific competition a factorial experiment was conducted in Islamic Azad University, Tabriz Branch, Iran, during 2011-2012. Factors included five weed densities (0, 2, 4, 6 and 8 plants per meter row) and its relative emergence times of simultaneously sown, 10, 20 and 30 days after fennel emergence based on randomized complete blocks design with three replications. Results indicated that 8th leaf in fennel appeared after 35.4 days. Time to appearance of 12th leaf in weed densities of 0-4 plants per meter row was 50 days, while, in higher weed densities it was delayed about 11.9 days. Fennel seed and essential oil yields increased with decreasing weed density and delay in its emergence time. Low density and late emergence of lambsquarters caused seed production index to decrease. In simultaneously sown treatments, seeds production index was 9.8% while, in treatments of 10, 20 and 30 days after fennel emergence it was decreased to 5.8%, 3.6% and 3.8%, respectively. In this study, treatments with higher biomass production of lambsquarters, resulted in greater weed seed production and lower seed yield in fennel, being important for lambsquarters management in fennel fields.
    Keywords: Biomass, Essential oil yield, Leaf appearance rate, Phyllocron, Weed density
  • R. Yazdanibiouki*, M. Bannayanavval, H.R. Khazaei, H. Sodaeeizadeh Pages 798-811
    In order to investigate the effect of organic and chemical fertilizers on growth characteristics of wild marjoram, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad during 2012-2013 growing season. Treatments were comprised of four urea levels (0, 21.7, 108.7 and 195.7 kg.ha 1) and four azocompost levels (0, 2.2, 11.1 and 20 t.ha-1). The ratings from each fertilizer were adjusted separately based on 0, 40, 80 and 120 kg N.ha-1. In the present study, several traits such as plant height, canopy crown, number of lateral branches/plant, number of flowers/plant, dry weight of leaves and flowers, total dry weight, leaf area index, economic yield, harvest index, essential oil content and yield were measured. The results showed that main effects of chemical and azocompost fertilizers on all characteristics of wild marjoram except for harvest index and essential oil content were significant. In addition, interaction between experimental factors was significant for all traits except for essential oil content. Plants treated with 40 kg chemical fertilizer.ha-1 and 80 kg Azocompost.ha-1 had the highest values in all traits except for canopy crown, total dry weight, essential oil content and yield. At the highest when compared with the lowest N level, a significant increase of 577.68 and 441.7 kg.ha-1 in economic yield occurred by applying azocompost and urea, respectively. It seems that the application of azocompost had better results than nitrogen fertilizer alone. The highest correlations (r=0.99**) occurred for number of branches.plant-1 vs. plant height, for number of branches.plant-1 vs. plant height and for dry weight of leaves and flowers vs. economic yield. The number of lateral branches.plant 1 (r=0.98**), leaf area (r=0.97**) and plant height (r=0.96**) had the highest positive correlation with economic yield, indicating the importance of these traits in contributing to final yield.
    Keywords: Chemical fertilizer, Essential oil, Nitrogen, Organic fertilizer
  • A. Asgari, K. Khoshbakht*, S. Soufizadeh, J. Kambouzia Pages 812-822
    Biodiversity is a key to advancing sustainability in agriculture to meet demands for food production, pharmaceuticals and industry. This study investigates factors of agro biodiversity and management in three villages of the Gharaviz region and four villages in surrounding regions of Sarpole-Zahab County, Kermanshah province, Iran. Relevant data were collected from farms, direct observation and special questionnaires. Evaluations were made on the species richness index, the Shannon - Wiener index and Simpson's dominance. Results demonstrated that species with higher contribution in the study area belonged to seven families, and among these Poacea, Fabaceae and Solanaceae had the highest contribution. Wheat and corn were cultivated in all rural areas. Correlation between farm type (rain-fed farming and irrigated farming) to species richness indices (0.419**); Shannon-Weiner (0.449**) and dominance Simpson index (-0.315**) was significant. Correlation between method of fertilizer application to species richness indices (-0.413**), Shannon wiener (-.377**), and dominants index of Simpson (0.296**) was also determined as significant. Results showed that application of chemical fertilizer resulted in less crops biodiversity but the use of organic fertilizer significantly increased agro biodiversity. Correlation between organic fertilizer application to species richness indices 0.452**), Shannon- Weiner (0.419**), and dominants index of Simpson (-0.338**) was significant in that increased crop biodiversity was related to increased use of organic fertilizer. Effects of chemical fertilizer, fallowing use of cultivation instruments and machines, using inbred seeds, chemical herbicides and biological inputs on biodiversity indices were insignificant. In summary, improving agro ecosystem management practices in the region can serve to increase biodiversity and serve to improve agricultural sustainability in the study area.
    Keywords: Biodiversity index, Farm type, Fertilizer application, Organic fertilizers
  • S. Dastan*, A. Soltani, G. Noormohamadi, H. Madani Pages 823-835
    Climate change is one of the major concerns of the world which a part of that is derived from agricultural activities. Therfore, improving agricultural practices is considered as a strategy for mitigating the impact of climate change. The objectives of this study were to estimate the CO2 emission and global warming potential (GWP) in three rice production systems and identify the methods for reducing the energy use and CO2 emission. Three rice production systems including conservation, improved and conventional were studied in randomized complete block design with four replications a paddy field in Neka, Mazandaran, Iran. All field practices and data about production methods and inputs rate were monitored and recorded in 2012. Results showed that average of total energy input in production systems was 22793.02 MJ.ha-1 that the lowest energy input (16102.98 MJ.ha-1) was observed in conservation system. Electricity to pump of water for irrigation had the most contribution of energy input in production systems that was accounted as greatest global warming and CO2 emission. Nitrogen fertilizer and fuel were ranked in second and third grade of CO2 emission. Across the rice production, average GWP were estimated equal to 2307.33 kg CO2-eq ha-1. The lowest and highest GWP equal to 1640 and 2728 kg CO2-eq ha-1 were obtained in conservation and conventional systems, respectively. The lowest and highest GWP per unit energy input was gained in conservation and conventional system, respectively. Conservation system had the lowest GWP per unit energy output and improved system was ranked in seconed grade. Finally, it can be concluded that GWP has the positive correlation with field management and inputs use. Therfore, the lowest rate of CO2 emission and GWP were obtained in conservation system.
    Keywords: Climate change, Energy, Environment, Global warming, Rice
  • S. Sabzevari*, M. Kafi, M. Bannayan, H.R. Khazie Pages 836-847
    Persian shallot is one of the important medicinal and industrial plants in Iran which is under very dense utilization. Study of morphological characteristics of Persian shallot in agronomical systems is very important for expanding agronomic production. In order to evaluate some physiological and yield characteristics, and thermal requirement of two species of shallot, a field experiment was conducted at Research Field of Fersowsi University of Mashhad, Iran in 2012-2013. The experimental treatments consisted of two Persian shallot (Allium altissimum from Khorasan and A. hertifulim from Lorestan), two groups of bulb weight 10-20 and 20-30 g), with three plant densities (10, 20 and 30 plants.m-2). A factorial experiment based on completely randomized block design with three replications was conducted. The results showed that in all phonological and yield characteristics, A. hertifulium was significantly weaker than A. altissimum. Leaf area and shoot dry weight in different plant densities and bulb weight in A. hertifulium were significantly lower than A. altissimum. The results also indicated that thermal requirement of A. hertifulium was less than the other species. Growth duration in A. hertifulium was 239 days with 1664 growing degree days (GDD) whereas A. altissimum needed 252 days with 2000 GDD. Plant density of 30 plant.m-2 caused a significant reduction in yield and bulb weight of A. altissimum but the number of bulb.m-2 was increased significantly. Same results were shown in A. hertifulium up to 20 plant.m-2. Removing flowering stem treatment had significant effect on yield characteristics in both species. Removing flowering stem caused accumulation of more dry and fresh weight, diameter and volume in harvested bulbs compared to control.
    Keywords: Density, Kalat, Lorestan, Shallot
  • Z. Jozarian, A. Yadavi*, M. Movahhedi Dehnavi, E. Maghsoudi Pages 848-857
    In order to study the effect of row spacing and plant density on quantity and quality yield of soybean in weed competitive condition, a field experiment was carried out at research farm of Yasouj Agricultural College in summer of 2011. Experiment arrangement was the factorial split-plot based on randomized complete block design with three replications. The main factor included weed (control and non control of natural weed flora) and sub plots involved factorial of soybean row spacing (with three levels 30, 45 and 60 cm) and plant density (with three levels 40, 50 and 60 plants.m-2). Results showed increased density and reduced row spacing increased soybean yield so that the maximum grain yield was obtained in 60 plants per square meter (2405 kg.ha-1) and 30 cm row spacing (2368 kg.ha-1). Weed competition reduced up to 37 percent soybean grain yield. Increasing plant density and decreasing row space increased oil yield, whereas weed competition reduced up to 38 percent oil yield. In addition, with increased plant density and reduced soybean row spacing, weed dry weight was reduced, so that the minimum weed dry weight was obtained in 30 cm row spacing (531.3g.m-2) and 60 plants per m2 plant density (523.2 g.m-2). The results indicating the effectiveness of the increase plant density and reducing row spacing of soybean for weed control.
    Keywords: Grain yield, Oil, Planting pattern, Protein
  • H.R. Salemi, A.R. Tavakoli*, N. Heydari Pages 858-869
    To illustrate the impact of various levels of deficit irrigation on yield and yield components of maize (Zea mayz L.) cultivar, a study was conducted based on randomized complete block as a split plot design with 3 replicates and two treatments for three crop seasons. Four levels of deficit irrigation including: conventional, 100, 80, and 60% of water level use were considered as main plots and two varieties 704 and 647) as subplots in a experimental site located in Shahid Fozveh research station. Significant differences (P 0.05) were noticeable in grain yield, as well as depth and column of kernel among the irrigation treatments. In addition, the effects of cultivars on grain yield, 1000 kernel weight, number of kernel per ear row, number of kernel per column, and depth of kernels were non-significant. Results showed that, a decrease of 36 percent water applied (60% irrigation level treatment) compared to full irrigation, yield declined 11.4% and a decrease of 20 percent water applied (80% irrigation level treatment) compared to full irrigation, yield declined only 2. Based on the results and considering the quantitative characteristics of the crop, it was established that for the deficit irrigating of maize, the 80% irrigation level is the most advantageous treatment when water is not limited. However, when higher water productivity and the possibility of using the water saved are taken into consideration during severe drought conditions, 60% irrigation level treatment is recommended.
    Keywords: Drought, Evapotranspiration, Furrow, Irrigation
  • A. Faraji, Mehmani, B. Esmaielpour*, F. Sefikon, B. Abbaszadeh, K. Khavazi, A.R. Ghanbari Pages 870-879

    In order to investigate the effects of Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPRs) inoculation on the growth, yield and quality of essential oils of summer savory (Satureja hortensis L.), an experiment were conducted based on randomized complete block design with three replications at Research Institute field of Forests and Rangelands, Karaj, Alborz during growing season of 2012-2013. The experimental treatments included suspension of three species of rhizobacteria namely Azotobacter, Azospirillum, Pseudomonas in single and combination application of these bacteria included Azotobacter- Azospirillum, Azotobacter –Pseudomonas, Azospirillum-Pseudomonas, Azotobacter- Azosperillium-Pseudomonas and control (without any inoculation with bacteria), which applied as root inoculation on summer savory plants. Assessed traits included plant height, canopy diameter, dry weight and yield of shoot, leaf area and leaf dry weight, inflorescence number, dry weight and yield, percentage and yield of essential oil and component of essential oil content such as α-terpinene, and thymole. Results revealed that inoculation of plants with PGPRs had significant effect on all of assessed parameters such as vegetative growth criteria and essential oil yield and quality. The highest value for traits such as plant height (45.67 cm), canopy diameter (40.54 cm), dry weight of shoot (33.82 g.plant-1), aerial part yield (3578 kg.ha-1), leaf yield (451 kg.ha-1), inflorescence yield (1398 kg.ha-1), essential oil percentage (2.33 %) and essential oil efficiency (2.43 %) were obtained by application of Azotobacter- Azosperillium-Pseudomonas combination and the lowest amount for all of mentioned traits were achieved in control treatment. The highest amount of α-terpinene(53 mg.L-1) thymole (48.5 mg.L-1) were obtained by inoculation with Azotobacter – Pseudomonas combination and Azotobacter, respectively. In general the highest plant dry weight and essential oil yield can be obtained by combination of three assessed PGPRs. Inoculation of summer savory by PGPRs enhancing root growth and development supplying favorable condition for plant growth with respect to supplying better condition for water and nutritional elements absorption from soils.

    Keywords: Azospirillum, Azotobacter, Plant growth promoting rhizobacteria, Pseudomonas
  • L. Tabrizi*, P. Amini, K. Khoshbakht Pages 880-890
    In order to investigate biodiversity and production of cultivated medicinal plants in agroecosystems of Qazvin province, a study was conducted during year of 2011. Interviews were carried out with farmers by using semi-structured questionnaire to obtain information regarding to biodiversity and medicinal plants production systems in main regions under cultivation of medicinal plants including four regions of Qazvin province (Takestan, Abyek, Qazvin and Alamut). Then agrobiodiversity criteria such as species richness, diversity indices and Sorenson similarity index of medicinal plants were calculated. The results indicated that 36 medicinal plants species were cultivated in Qazvin province in which the most medicinal plants species under cultivation were belonged to Lamiaceae, Asteraceae and Apiaceae families. In addition, around 70% of medicinal plants agroecosystems in studied area were managed based on low input cropping systems. In general, species richness, was 16, 1, 24 and 20 in Takestan, Abyek, Qazvin and Alamut, respectively and also Shannon-Wiener index and species evenness index were 0.47 and 0.28, respectively in Qazvin province. Based on Sorenson similarity index, the highest similarity (0.61) was observed between Takestan and Alamut regions whereas Abyek with Qazvin and also Abyek with Alamut showed the lowest amount of similarity index. In general, results of this study revealed that Qazvin region was superior in most studied criteria compared to other studied regions that could be due to existence of medicinal plant industry in addition to geographical parameters in this region.
    Keywords: Low input system, Similarity index, Species diversity, Species richness
  • M.A. Behdani*, M.H. Sayyari, Zahan, A. Alahrasani, A.R. Nakhaei Pages 891-904
    In order to study concentrations of soil micro elements and heavy metals in some saffron planting regions of Birjand Province, an experiment was performed as factorial layout based on a completely randomized block design with three replications during 2013. Factors were three field ages (annual, triennial and quinquennial) and five saffron regions including Aryan shahr, Hosseinabad, Khosef, Golferiz and Mahmoei. Soil microelements and heavy metals concentrations such as Fe, Zn, Mn, Co, Cr and Cd of soil were measured. The results showed that the concentrations of Fe, Zn, Mn and Cr in soil were significantly affected by field age (p≤0.05). Effect of planting region was significant on soil Fe, Zn, Mn, Co and Cr concentrations (p≤0.01). Interaction effects between field age and planting region were significant on Fe, Zn and Co concentrations (p≤0.01). By increasing in field age soil Zn concentration was declined and heavy metals concentrations such as Co, Cr and Cd of soil were enhanced. Mn concentration in the quinquennial fields was 29 and 34% higher than annual and triennial first fields, respectively. Co content in the quinquennial fields was 53 and 46% higher than annual and triennial first fields, respectively. The maximum and minimum Fe concentrations were observed with 1.65 and 0.77 ppm for the fields of Khosef and Hosseinabad, respectively. The highest and lowest Fe concentrations were obtained with 2.436 and 0.77 ppm for the annual fields of Khosef and Hosseinabad, respectively. The highest Co concentrations were recorded in Hosseinabad and Khosef fields with 8.7 and 4.31 ppm, respectively. Thus, it is recommended to use ecological managements such as reducing the application of chemical fertilizers and improving the organic fertilizers to decline the concentrations of these elements in saffron fields.
    Keywords: Environment, Heavy metal, Microelement, Organic fertilizer, Ecological management
  • A. Broumand, M.H. Aghkhani*, H. Sadrnia Pages 905-915
    Evaluation of energy flow in utilization systems is considered to be a valuable technique for evaluation the sustainability level of these systems. The aim of this survey was to compare utilization systems (cooperative, private and governmental) in terms of energy consumption in Soybean production and the evaluation of energy inputs effect in yield of Soybean in Moghan. For this purpose, the data were collected by using a face-to-face questionnaire from 14 cooperative members, 54 private and 14 agro-industry units. The maximum energy input was observed in governmental utilization system (26784.84 MJ.ha-1), followed by cooperative utilization system (24815.94 MJ.ha-1). Furthermore, the energy output in cooperative utilization system, private and governmental were calculated 41947.5, 39948.61 and 43627.5 MJ.ha-1, respectively. The share of renewable energy from the total energy input in cooperative utilization system, private and governmental was estimated 37.47, 37.84 and 31.07%, respectively, while it was respectively 62.53, 62.16 and 68.93% for non renewable energy. The share of non- renewable energy sources was relatively high. Therefore, it seems that efforts should be made to substitute renewable sources for some part of the non- renewable sources. Energy analysis indicated that output–input energy ratio (energy used efficiency) in cooperative utilization system, private and governmental were 1.68, 1.63 and 1.62, respectively. In all energy indices, cooperative utilization system compared to private utilization and governmental utilization systems was more suitable. The elasticity production estimates indicated, that among the energy inputs, irrigation was the most important input that influences total energy of Soybean production.
    Keywords: Cooperative utilization system, Energy indices, Energy sources, Production function, Renewable energ
  • S. Eisazadeh Lazarjan, S. Asadi Kapourchal*, M. Homaee Pages 916-926
    The so-called phytoextraction in which hyperaccumulator plants are used to remediate the contaminated soils is proven to be an efficient method. The objective of this study was to investigate the capability and efficiency of spinach for phytoremediation of cadmium from Cd-contaminated soils. For this purpose, a completely randomized design with five treatments including 0, 15, 30, 60 and 120 mg Cd/ kg soil and three replications was established in natural conditions. After contaminating the experimental soils with different levels of cadmium, the seeds of spinach were planted. When plants were fully developed, plants were harvested and their cadmium contents in shoots and roots as well as the soil-cadmium were measured. The results indicated that by increasing Cd concentration in soil, the most Cd accumulation was occurred in the roots rather than shoots. Maximum cadmium concentration within the shoots and roots was 73.7 and 75.86 mg.kg 1 soil, respectively. According to spinach ability to absorb high concentration of cadmium in the root zone and its high biomass and capability of cadmium accumulation in shoots, this plant can be used as a hyperaccumulator to remediate cadmium from Cd-contaminated soils. But, according to minimum remediation time and maximum dry matter for the 30 mg Cd/ kg soil, maximum Cd extracted by shoots in hectare/year was in 30 mg Cd/ kg soil. It can be concluded that spinach is a suitable plant for phytoremediation of slight to moderately cadmium contaminated topsoils.
    Keywords: Heavy metals, Hyperaccumulator plant, Phytoremediation, Soil contamination